De man die het team zou hebben aangestuurd dat journalist Jamal Khashoggi ombracht in Turkije, ontving rond de moord meerdere berichten van kroonprins Mohammed bin Salman. Dat bericht de krant The Wall Street Journal, die zich baseert op informatie uit een geheim rapport van inlichtingendienst CIA.
De prins, de feitelijke leider van Saudi-Arabië, stuurde volgens het rapport zeker elf berichten naar zijn vertrouweling Saud al-Qahtani. Dat gebeurde in de uren rond de moord op Khashoggi. De kritische columnist voor de Washington Post is begin oktober gedood in het Saudische consulaat in Istanbul.
Saud al-Qahtani stond naar verluidt in contact met de leider van het Saudische team in Istanbul. Het is onduidelijk wat voor berichten hij precies zou hebben ontvangen van de kroonprins. Er zou geen direct bewijs zijn dat prins Mohammed persoonlijk opdracht heeft gegeven Khashoggi te elimineren.
Kroonprins hoort er op de G20-top niet echt bij
De kroonprins van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, is aan de uiterste rand neergezet bij het schieten van de officiële ‘familiefoto’ van wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders op de G20-top in Buenos Aires. De kroonprins, de feitelijke heerser van Saudi-Arabië, verliet na het nemen van de foto snel het podium zonder handen te schudden of met andere leiders te praten.
Centraal op de foto stond de Argentijnse president Mauricio Macri, die dit jaar gastheer is van de top van de geïndustrialiseerde landen van de G20. Macri zei dat de beschuldigingen dat kroonprins Mohammed betrokken zou zijn geweest bij de dood van Khashoggi door de wereldleiders tijdens de tweedaagse top besproken zouden kunnen worden. Saudi-Arabië heeft gezegd dat de kroonprins geen voorkennis had van de moord.
De Russische president Vladimir Poetin en kroonprins Mohammed wisselden later wel een high-five uit, gaven elkaar een handdruk en lachten hartelijk toen zij naast elkaar in de belangrijkste vergaderzaal plaatsnamen. Later ontmoette de kroonprins nog de Franse president Emmanuel Macron, het Chinese staatshoofd Xi Jinping en de Britse premier Theresa May aan de zijlijn van de top.
De G20 is een informeel forum van de negentien grootste nationale economieën van de wereld en de Europese Unie. Er wordt gesproken over onder meer handel, klimaat en het migratievraagstuk.